Легендарният футболист Ромарио беше избран за сенатор в Бразилия. Според почти окончателните резултати от гласуването в щата Рио де Жанейро той печели убедително с над 63%.

Ромарио, известен с прякора Дребния, беше избран като кандидат на Бразилската социалистическа партия. Световният шампион по футбол от 1994 г. се присъедини към тази формация през 2009 г. – в период, когато тя имаше сериозни финансови и съдебни проблеми.
Година по-късно Ромарио вече бе избран за член на долната камара на федералния парламент. Известен със своя своенравен характер и бурния си нощен живот, той

изглади имиджа си със здрава работа като депутат.

Любопитното е, че Ромарио беше яростен противник на провеждането на Световното първенство по футбол в родината му това лято. Футболната легенда осъждаше корупцията и баснословните държавни разходи, които според него са съпътствали подготовката на Мондиала в ущърб на парите за здравеопазване, образование и инфраструктура.

Той не пестеше обидните квалификации по адрес и на ръководители на Международната футболна федерация ФИФА.

Сред заклетите врагове на Ромарио е друг легендарен бразилски футболист

и негов бивш съотборник в националния отбор – Роналдо, който се включи в предизборната кампания на кандидат-президента на социалдемократите Аесио Невис.

Известният бразилски клоун Тиририка, който през 2010 г. стана федерален депутат в Сао Пауло, след като водеше кампания с лозунга „По-лошо не може да стане“,
беше преизбран с 1 млн. гласа.

Той е депутатът с втори най-голям резултат на изборите по данни на Върховния избирателен трибунал на Бразилия. Преди 4 години неграмотният клоун получи 1,3 млн. гласа за своята Партия на републиката и бе кандидатът, избран с най-много гласове в долната камара на федералния парламент.
Този път той бе изпреварен само от Селсо Русомано – известен журналист и защитник на правата на потребителите, кандидат от Партия на републиката.

„Знаете ли какво правят депутатите? И аз не знам, затова гласувайте за мен, а аз ще проверя“,
казваше Тиририка по време на своята кампания, водена в клоунски дрехи и цветна перука.
На колоритния депутат му се да се научи да си пише името, за да може да встъпи в длъжност, отбелязва АФП. За четири години той нито веднъж не взе думата на пленарно заседание, а нито един от законопроектите му не беше одобрен.
Кандидат за депутат в бразилския щат Амазонас,

регистриран под името Осама бин Ладен,

пък беше арестуван за изборни нарушения, съобщи местният новинарски сайт G1, цитиран от Франс прес и ДПА.
Кандидатът на малката десноцентристка Национална работническа партия Маноел Нунес де Асис, облечен в джелаба, бил арестуван когато раздавал бутилки с вода на избирателите, за да гласуват за него. Инцидентът станал пред училище в щатската столица Манаус, превърнато в избирателна секция за президентските и парламентарни избори в Бразилия.

Изборните власти в Бразилия разрешават на кандидатите

да се регистрират под каквото име желаят,

отбелязва Франс прес. Тази година, освен Бин Ладен, в избирателните списъци фигурираха петима Барак Обама, един Зизи кукуто, както и Бразилския 007. Всички тези кандидати се надяват да вземат част от протестния вот, както направи Тиририка.