Изучавайки делата на цар Самуил от онази далечна епоха, ние получаваме може би най-страшния урок по история. Това е историята на съпротивата на една самоосъзнала се политическа и етническа общност.

Това заяви служебния премиер Георги Близнашки, който заедно с президента Росен Плевнелиев присъства на освещаване на мястото и полагане на основния камък на бъдещия монумент на цар Самуил, който се предвижда да бъде издигнат до църквата "Света София" през ноември по повод 1000 години от смъртта владетеля.

Издигането на паметника е част от програмата за отбелязване на 100 години от кончината на цар Самуил, кулминацията на която е между 6 и 9 октомври с редица инициативи. На церемонията по поставянето на паметника участваха още кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът по културните въпроси Тодор Чобанов и служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Правилно е решението паметникът на цар Самуил да бъде издигнат в сърцето на столицата, защото това е неговият роден град, заяви служебният премиер Георги Близнашки. Той отбеляза, че Средец е крепостта на комит Никола, бащата на Самуил и именно тук, в тази църква, може да се предполага, че той е получил своето християнско причастие. "Като наследници на неговото велико дело ние се прекланяме и обещаваме този паметник да бъде издигнат в най-кратки срокове, още тази година, защото цар Самуил заслужава тази почит", заяви Близнашки.

Министър-председателят изтъкна, че Самуил е велика и едновременно с това трагична фигура в нашата история. "Изучавайки неговите дела от онази далечна епоха, ние получаваме може би най-страшния урок по история. Това е историята на съпротивата на една самоосъзнала се политическа и етническа общност, която се съпротивлява с всички сили с мултиетничната и разнолика Византийска империя, която по онова време се намира във възход. Неслучайно акад. Васил Гюзелев нарича тази епоха "Българската епопея" и тази епопея ще остане навеки свързана с името на цар Самуил", каза още той. За формирането на една нация не са достатъчни само победите и триумфите, заяви Близнашки. "Трябва да си спомняме и за страданията и за пораженията. Именно в тази диалектика на победи и поражения се изковава народностната свяст, формира се националното самосъзнание. Жертвите, направени в миналото, са жертви в името на нашето бъдеще", заключи служебният премиер.

След откриването на паметника Плевнелиев, Близнашки, Иванов и Фандъкова посетиха и заупокойна молитва в храм-паметника "Св. Александър Невски", отслужена от патриарх Неофит за упокоение душата на приснопаметния български владетел.

На излизане от храма президентът Росен Плевнелиев отказа коментар по актуални политически въпроси и във връзка с проведените предсрочни избори сподели само, че в Конституцията ни са разписани ясни срокове за това, което трябва да се случи след провеждането на изборите и обществото не трябва да има никакви съмнения, че тези срокове ще бъдат спазени. "Нека в този свят ден да обърнем внимание и да покажем на българския народ нещо, с което той трябва да се гордее", заключи президентът.