Готови сме за конструктивно партньорство с останалите партии. Това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов на пресконференцията на партията след изборите.
„Това са първите парламентарни избори на АБВ, не мога да скрия удовлетворението си, че с първият си опит намираме място в българският парламента. Не можем да бъдем въодушевени от този резултат. Потенциалът на АБВ е много голям, постигнатото е важна предпоставка за влиянието на каузата АБВ. Изразявам благодарност към всички, които ни подкрепиха. Увеличи ли сме подкрепата си с около 50% в сравнение с евроизборите”, посочи Първанов.

„Искам да поздравя победителите от изборите и да им пожелая успех в една нелека ситуация, в която се намира държавата. Върху техните плещи лежи голяма отговорност”, допълни той. „За самите избори мога да кажа, че на този етап нямаме основание да твърдим, че изборите бяха честни и демократични - има много информация за един мащабен процес на покупко-продажба в цели региони от няколко партии. Една от тях много се хвали в момента с подкрепата на ромския етнос”, коментира още той.

„Намираме се в доста сложна ситуация за държавата, на този етап АБВ заявява своята готовност за конструктивно партньорство с парламентарните политически сили, преди всичко за излизане от кризата. Можем да приемем документ за излизане от кризата. Насоките са по бюджетната политика, по непосредствените проблеми на енергийният сектор. Готови сме да предложим бързи мерки за стимулиране на бизнеса, както и своя пакет от социални идеи”, добави Първанов.

„Когато ГЕРБ заявят своите намерения, сме готови да се включим в обсъждане на параметрите, но имаме твърде много различния с този формат, който беше обявен – дясноцентристки. Ще трябват много усилия за преодоляване на различията ни”, каза още Първанов.

"Няма да подкрепим правителство с ДПС", заяви Първанов. Относно възможна коалиция ГЕРБ – БСП, Първанов коментира: „Не съм говорител на БСП и ГЕРБ, те сами трябва да преценят до къде могат да стигнат отношенията им. Ще се отнася до нашите отношения с ГЕРБ и партии, които се спрягат за техни партньори, казвам че имаме различия, които могат да се преодоляват с много тежки преговори”.