Гимназията за чужди езици "Екзарх Йосиф I" в Ловеч спечели проект "Дебати и креативен театър" по програма "Еразъм+". В продължение на три години първата в България езикова гимназия ще си партнира в обмен на добри практики с училища от още шест европейски държави.

Европейската комисия (ЕК) е одобрила осем от общо 47 проектни предложения от България. Проектът на ловешката езикова гимназия е класиран на второ място, но е най-мащабният образователен проект в страната ни. Той е на стойност близо 283 000 евро, съобщи координаторът му Маргарита Добрева, която допълни, че основната цел е повишаване на уменията и гражданските компетенции на учениците към успешно лидерство:

Ще проучим възможностите, които дебатите и креативният театър могат да предложат като извънкласни дейности в средното училище. Как устните презентации и артистичните изпълнения допълнително ще стимулират потенциала на младите хора да успеят в живота и да бъдат конкурентноспособни на пазара на труда.

Предвижда се чрез реализацията на проекта да се стимулира активното участие на младите професионалисти в образователния процес.

Да приложи Europass като инструмент за оценка на напредъка на учениците по чужди езици.

В обмена на добри практики ще участват над 50 деца от ловешката езикова гимназия.