Дилма Русев спечели 41% от гласовете на първия тур на президентските избори в Бразилия и ще трябва да се изправи отново на балотажа срещу основния си конкурент Аесио Невиш, което е с 34 процента. Това означава, че кандидатът на социалистите Марина Силва отпада от надпреварата със своите 21 процента.

"Борбата продължава - една борба, която ще бъде победоносна, защото това е борбата на бразилския народ. Тази борба е борбата на строителите на бъдещето, които няма да позволят никога Бразилия да се върне назад", каза Дилма Русеф в столицата Бразилия пред хиляди свои привърженици.

Тя благодари на "бразилския народ, който ме почете със своето доверие и ми даде победата на първия тур". Аесио Невиш призова привържениците на Социалистическата партия на еколожката Марина Силва да гласуват за него на балотажа, за да победят левия президент Дилма Русеф на втория тур.

При изборите в неделя общо 1209 души са били арестувани за "изборни престъпления". От тях 80 души са част от списъка с 26 000 кандидат-депутати. 126 милиона бразилци избираха в неделя президент и парламент.

Арестуван е бил и кандидат за депутат в щата Амазонка, който се е регистрирал под името Осама бин Ладен. Той е призовавал да гласуват за него пред избирателна секция в Манаус - столицата на щата. Бин Ладен е кандидат от малката дясноцентристка Национална работническа партия. Облечен като съименника си, убит през май 2011 г. от спецслужбите на САЩ, бразилският Бин Ладен е бил арестуван, докато подавал бутилки с минерална вода на избирателите, като ги убеждавал да гласуват за него.

Бразилският избирателен закон разрешава на кандидатите да се регистрират с име по желание. Освен Бин Ладен и петима кандидати с името Барак Обама, са регистрирани "Лудото", "Човекът с мотора" и "Бразилският 007".

Друг любопитен факт е, че футболната легенда Ромарио бе избран за сенатор в Рио де Жанейро, с листата на Бразилската социалистическа партия.