Над 8 млрд. лв. са налети от инвеститори във ВЕИ централи в рамките само на една година.

Това се казва в анализ на Европейската комисия /ЕК/ за това в кои страни съществуват дефицити в тарифите на електрическата енергия. Общо за 11 европейски страни е установено, че съществува такъв проблем, като наред с България, Испания, Португалия, Гърция, Малта и Румъния в списъка попадат и държави, като Германия, Франция, Италия, Унгария и Естония. В доклада се подчертава, че номинално токът у нас е най-евтин и в периода 2008-2012 цената му почти не се е променила. Освен това през последните пет години сме претърпели бум на въвеждането на зелени мощности благодарение на щедрите преференциални тарифи, които са определяни за еленергията от слънце и вятър. До 2012 година делът на възобновяемите източници в енергийния микс в България е бил под средното за ЕС ниво – под 5 на сто, след което се е увеличил рязко, като страната ни вече е изпълнила европейските си цели.

Това в комбинация с дългосрочните договори за изкупуване на енергията от американските тецове и забавената либерализация на пазара на електрическа енергия е довело до проблема с дефицита в тарифите, става ясно още от европейския доклад. В него се подчертава още, че огромните вложения в зелени централи трябва да бъдат изплатени от допълнителни такси, плащани от потребителите в следващите години.

Дефицитът в цената на електричеството в анализа е определен като липса на достатъчно приходи за системата, който се получава, когато регулираната цена на електричеството не покрива разходите на енергийните компании.

От ЕК оценяват дефицита в цените на тока у нас в рамките на 1-1,5% от БВП като за целта от Брюксел ползват доклада от миналата година на Световната банка. Към края на 2013 г. това прави 800-1,2 млрд. лв. Дефицити са регистрирани в чуждестранните електроразпределителни дружества и държавната НЕК, която към края на 2013 година има задължения от 2,3 млрд. лева (3% от БВП на страната), една трета от които – към енергийни компании, посочват авторите на анализа. Авторите на доклада припомнят още, че енергийният регулатор се е опитал да вдигне цената с 14%, но това е до масовите протести и падането на правителството на Бойко Борисов.