Правителствата са слабо подготвени, за да реагират на нарастващата заплаха от "онлайн убийства" от страна на киберпрестъпници, които използват интернет, за да набират и поразяват мишените си, предупреждава Европол. Европейската полицейска агенция очаква ръст в "телесните повреди и дори смъртни случаи", причинени от компютърни атаки срещу апарати и техника, които са животоспасяващи или пък са елементи от ключова инфраструктура, писа неделното издание на "Индипендънт".
Полицейските технологии и техника за експертизи трябва да се адаптират, за да реагират адекватно на т.нар. "интернет за всичко" - новата ера на технологична свързаност, в която всичко от гаражните врати до болничната техника са свързани и се контролират от компютърни мрежи. Технологичната свързаност е в основата на развитието на т.нар. "умни" къщи, автомобили, дори цели градове, но Европол предупреждава, че ако не бъдат добре защитени, тези системи ще са като отключени за нападение от хакери, които търсят печалби или пък просто искат да навредят.

Европол се позовава на доклад на американската компания по сигурността Ай Ай Ди, според която до края на тази година е възможно да се стигне до първи смъртен случай в света чрез "хакнато устройство, свързано с интернет". Досега няма такъв регистриран случай, но масово хакери показват множество пробиви в компютърните системи за сигурност, посочва компанията.

Европол предупреждава и за нови форми на изнудване чрез свързани устройства, като например възможност хора да бъдат заключвани в колите или домовете им, докато не платят откуп.