Приемът на лекарства часове след заразяване със СПИН не е изходът от болестта, смятат италиански лекари, пише Би Би Си.

Лекарите в италианския град Милано лекуват бебе, заразено с опасния вирус. Тяхната надежда била, че бързото лечение може да предотврати установяването на СПИН в организма. Според тях предстои дълъг път, преди да бъде открито лечението.

Лечението с медикаменти стана особено популярно, след бума на вируса през 80-те години на миналия век, а заразяването с него вече не е равнозначно на смъртна присъда. Антиретровирусните лекарства почти прочистиха кръвния поток от вируса, като резервоарите на ХИВ в други органи остават незасегнати. Надеждата на учените е да се предприемат мерки преди образуването на такива резервоари.

Лекарите от Университета в Милано и Фондация "Дон Гночи" в града съобщиха за случай на бебе, родено от майка с ХИВ през 2009 г. Лечението на детето е започнало скоро след неговото раждане, а вирусът бързо е изчезнал от кръвния поток. В миналото специалистите не можеха да открият вируса докато децата навършат 3 години.

Лекарите са спрели антиретровирусното лечение на детето със съгласието на майката. През първата седмица без лекарствата не е имало проблеми, но през втората вирусът се е върнал. "Само няколко часа след заразяване вирусът започва да се разпространява в целия организъм и се крие, а терапията не може да го унищожи. Пациентите могат да бъдат лекувани, но не могат да бъдат излекувани", казва проф. Марио Клеричи от Миланския университет.

През юли в САЩ се роди момиченце с ХИВ. Смяташе се, че е излекувано, но по-късно лекарите откриха, че в организма на детето има запази от вируса.