Социалните мрежи Фейсбук (Facebook) и Туитър (Twitter) се опитват да играят по-голяма роля в търговията он лайн – златна мина, която може да донесе 15 милиарда долара до края на 2015 г.

Фейсбук и Туитър обявиха, че ще започнат да използват функциите "купи" на техните сайтове, а това би могло да се отрази върху е-търговията през най-активния сезон за шопинга за празниците в края на годината. В САЩ сезонът започва след Деня на благодарността в края на ноември.

Идеята да се използват социалните мрежи като Фейсбук за насърчаване на електронната търговия се носи отдавна във въздуха, но досега не се е материализирала истински.

Търговията пряко или косвено чрез социалните мрежи би могла да генерира 15 милиарда долара до 2015 според изследователския център Invesp.

Някои анализатори виждат естествена връзка между социалните мрежи и търговията он лайн, тъй като потребителите на интернет често обсъждат продукти и марки в Мрежата. Споделянето на мнение за даден продукт е доста надежден индикатор за онова, което хората ще купуват. Изследване на центъра показва, че сред лицата, родени през 80-те и 90-те години, 55% се допитват до другите участници в социалните мрежи и често следват препоръките им при покупките си.

Става ясно, че потребителите използват социалните мрежи в процеса на вземане на решение.

Анкета на Харис, публикувана миналия месец от маркетинговата фирма DigitasLBi, показва, че едва 5% от американците са направили покупки на сайт на социална мрежа, но че 20% биха го обмислили.

Нашето изследване открива огромен неизползван потенциал за растеж на търговията чрез социалните мрежи особено сред младите, смята директорът на DigitasLBi Тони Уесман. Според него покупките он лайн, извършени чрез тези социални мрежи може да достигнат 56 милиарда долара, ако участват 20% от американците.

Но той отбелязва, че наличието на тревога за потенциалния риск за сигурността на финансовите информации и защитата на личния живот карат потребителите да се колебаят.

Социалните мрежи трябва да си дадат сметка за колебанията и сдържаността на потребителите и да намерят начини да прокарат рекламите си и да предложат продуктите и услугите си, без да предизвикват опасения, казва анализаторът от фирмата Опус Ризърч Грег Стърлинг. Той предвижда бавен старт на директните продажби на дребно чрез Фейсбук и Туитър.