За първи път в държава членка на Европейския съюз и НАТО парламентарните избори се печелят от партия на рускоезично малцинство, предават световните агенции. По данни на ЦИК на Латвия от 1000 избирателни участъци от общо 1054 в страната и чужбина лидира социалдемократическата партия "Съгласие", представляваща интересите на рускоезичното малцинство, водена от първия руски кмет на Рига Нил Ушаков, съобщава РИА Новости. Следва я дясноцентристкото обединение "Единство", в което е досегашният премиер на страната Лаймдота Страуюма.
Партия „Съгласие” има 23.26% от вота, Съюз на Зелените и земеделците - 19.74%, а "Единство" - 21.62%. След тях се нареждат националистическото „Национално обединение (16.49%), „От сърце – Латвия” (6.93%%) и Латвийско регионално обединение (6.36%).
Другите партии не преодоляват 5% бариера за влизане в парламента.

Президентът на Латвия Андрис Берзинш даде на избраните в парламента политически сили срок от една седмица, за да обсъдят възможното сътрудничество, формиране на нова управляваща коалиция и избор на кандидат за длъжността министър председател на страната, предаде ТАСС.

„Всички партии имат срок от една седмица, считано от утре, за да проведат консултации с потенциалните партньори за състава на следващата управляваща коалиция. След седмица ще започнем преговори вече с конкретните партии”, подчерта държавният глава в ефира на националната телевизия.

По думите на Берзинш, победата на социалдемократическата партия „Съгласие”, представляваща интересите на рускоезичното малцинство, е била очаквана.

Президентът на Латвия Андрис Берзинш е длъжен да повери формирането на правителство на партията победила на изборите за Сейма, каза пред журналисти председателят на партия „Съгласие” Нил Ушаков, след като станаха ясни предварителни резултати от гласуването, предадеРИА Новости.

„Ние нямаме проблем да си сътрудничим с нито една от политическите сили, но някои политически сили имат проблем да сътрудничат с нас”, каза Ушаков. По думите му, преговори за сформирането на правителство вече се водят. „Президентът на Латвия е длъжен да повери формирането на правителство на партията, която е победила на изборите за Сейм”, подчерта Ушаков.