Пътнически и товарни влакове по Дунав мост 2 Видин – Калафат ще минават след февруари – март 2014 г. Това съобщи пред „Фокус" Християн Кръстев изпълнителен директор на „Холдинг БДЖ" ЕАД.

„С румънците работим добре – очакваме февруари - март 2014 г. да пуснем движението на товарни и пътнически влакове по Дунав мост 2, след като бъде подписана последната спогодба, която е необходима", каза Кръстев.

„Работим и с гръцката железница, независимо, че тя има по-големи проблеми от нас. Работим добре и със Сърбия – възстановихме движението на пътническите влакове между Сърбия и България, което беше нарушено", добави той.

Кръстев съобщи още, че сръбските железници и македонските железници имат задължения към БДЖ и смятат да се издължат.

„От началото на декември започнахме активно да водим преговори със сръбските железници по повод техния дълг към БДЖ. Лично министър Папазов се включи в преговорите. Вече е създадена и работна група, която в началото на януари ще проведе срещи в Белград, за да се подпише споразумение, в което точно е разписано разсрочването на дълга и схемата за покриването на задълженията. Дългът на сръбските железници към БДЖ е формиран в периода 1996 г. – 2006 г. и е на стойност 7,5 млн. евро", каза Християн Кръстев.

„С македонските железници проведохме разговори още преди тези със сръбските железници. Там вече сме готови с подписване на споразумението. Дългът на македонските железници към БДЖ е от периода 1991 г. – 2007 г. и е в размер на 2,5 млн. евро", обясни още той.

По думите му изплащането на дълговете, които имат сръбските и македонските железници, би помогнало на холдинга да покрие част от задълженията си към банките кредиторки, за чието разсрочване се водят тежки преговори от няколко месеца.