Множество свидетелства говорят за хора, починали от ебола в Африка, но впоследствие възкръснали от мъртвите, съобщава нигерийският сайт Informationng.com. Страх и паника младеят общността в Нимба Каунти, в която мъртъвците бродят сред хората. Жертвите на болестта са предимно жени на възраст между 40 и 60 години.
Според местния вестник The New Dawn двойка "ходещи мъртъвци" категорично твърди, че са живи. В репортажа се разказва за Дирс Куот и Ма Кабе, и двете около 60-те, и двете от Хоуп Вилидж, и двете католички, "възкръснали от мъртвите" точно преди да бъдат погребани. Свидетели твърдят, че Ма Кабе е била оставена в закрито помещение две денонощия без храна, вода и лекарства и едва след това е била обявена смъртта й.

Когато жителите на селището се събрали да подготвят погребението на жените, те били шокирани, защото "мъртвите" възкръснали. Извън масовата паника мнозина се чудят дали Kабе все пак не е оцеляла след вируса. След избухването на епидемията от ебола в Нимба Каунти, това е първият случай, в който изобщо може да се говори, че някой се е върнал от мъртвите, след като е бил заразен.

И преди странни информации, свързани с ебола, са идвали от града. Сред репортажите се откроява този за лекар, който твърдял, че може да лекува ебола с традиционни за Африка средства. Той обаче починал от вируса миналата седмица.

Според докладите на Световната здравна организация вирусът е убил около 2800 души в Западна Африка от общо 5800 случая на ебола. Прогнозите на Центровете за контрол на заболяванията са, че до края на януари 2015 г. вирусът може да порази 1,4 милиона души в Сиера Леоне и Либерия. В някои части на Африка медицински специалисти не стигат до починалите, за да се уверя, че хората действително са мъртви. Така понякога са погребвани хора в безсъзнание или кома. Случва се и те да се събудят точно преди да бъдат погребани живи. Това е единственото обяснение, което може да обясни случилото се с Дирс Куот и Ма Кабе.