Президентът на Турция Реджеп Ердоган счита ИД (Ислямска държава) и ККП (Кюрдската работническа партия) за терористични организации и не вижда разлика между тях, предават ТАСС и РИА Новости.

Когато границите са под заплаха, а вие мълчите, историята това няма да прости, за това ще трябва да се плати. За нас ИГ е същото като ККП. Да се разглеждат и оценяват поотделно е погрешно. Освен тях има и други терористични организации. И ние, и целият свят сме длъжни да ги преценяваме правилно, заяви Ердоган пред журналисти в Истанбул.

ПКК се опитва да използва сегашната ситуация за свои цели. Но за нас ИД и ПКК да едно и също. Трудно ще постигнем победа, ако ги смятаме за различни. Точно с това разбиране ние планираме нишите стъпки, посочи Ердоган.

На 2 октомври турският парламент одобри мандат на армията за трансгранични операции в Сирия и в Ирак срещу ИД и за предоставяне на територията на страната на войски на коалицията срещу джихадистите.

Въоръженият конфликт между турското правителство и забранената в страната Кюрдска работническа партия започна през 1984 г. През 2013 г. между тях бе постигнато прекратяване на огъня.