След взрива в Горни Лом започна проверка на безопасността на работа във всички военни предприятия у нас, съобщава Нова ТВ.
В най-големия оръжеен комплекс – ВМЗ-Сопот, работниците признават, че отиват на работа със страх, тъй като подобна трагедия може да се повтори във всеки един завод за боеприпаси.

Година след финансовата криза във ВМЗ-Сопот пари за заплати има, но за подобряване условията на труд няма.
2400 души работят в момента в оръжейния комплекс. Тези, които произвеждат боеприпасите, смятат че в Горни Лом не е спазена технологията на утилизация и това е довело до взрива.

В сопотския завод са обезпокоени, че
наскоро са назначени на работа 300 работници без образование и без никакви технологични познания за работа с боеприпаси,
което повишава риска от инциденти инциденти.

Работещите в завода все още си спомнят за инцидента от 1978 г., когато един от цеховете избухва и остава целия град и съседните села без прозорци. И въпреки че тогава всичките 22 хиляди работници са евакуирани навреме, взривът взима две жертви – мъж и жена.
От тази сутрин на работниците във ВМЗ-Сопот се правят допълнителни инструктажи и се засилва контролът в цеховете. Очакват се проверки от МВР и инспекцията по труда.