Бившият руски олигарх Михаил Ходорковски потвърди отново, че никога не се е признавал за виновен по обвиненията в данъчни измами и злоупотреби, въпреки че беше помилван от руския президент Владимир Путин, предаде ДПА.

"Властите винаги искаха от мен да призная вината си, но това беше неприемливо за мен", каза Ходорковски в Берлин пред малка група журналисти, преди да започне насрочената му за днес по-голяма пресконференция.

Той поясни, че е поискал да бъде помилван от Путин, без да подписва каквото и да е писмено признание на вината си. Запитан дали е благодарен на Путин за помилването, той каза: "Да, радвам се заради неговото решение".

Пред журналистите бившият олигарх припомни, че от юридическа гледна точка въпреки помилването присъдата му по първото гражданско дело срещу него не е отменена. Според присъдата бившият магнат трябва да плати 550 милиона долара, предаде Франс прес.

Ходорковски поясни, че поради тази причина не може да се върне в Русия, тъй като валидността на присъдата означава, че после той няма да може да напусне отново страна. Бившият олигарх изрази надежда, че Върховният съд на Русия ще отмени решението за 550-те милиона долара и добави, че ако съдът направи подобно нещо, той ще го възприеме като сигнал, че може да се върне в родината си, посочва Франс прес.

По това дело Ходорковски беше осъден заедно с основния си съдружник Платон Лебедев, който продължава да излежава присъдата си в Русия, припомня Франс прес. Присъдата е от 2005 г. по обвинението за данъчни измами, добавя агенцията. Бившият магнат добави, че засега не знае къде ще живее със семейството си, предаде ИТАР-ТАСС. Този въпрос той щял да обсъди с жена си.
Докато говореше с журналистите, говорители на Ходорковски публикуваха негово изявление в Туитър. В него се посочва, че Ходорковски смята, че предстоящото руско домакинство на Олимпийските игри може би е един от факторите за освобождаването му, предаде ИТАР-ТАСС.

В изявлението той казва, че ще се посвети на дейност по освобождаване на политически затворници, но уверява отново, че няма да се бори за власт. В тази насока Ходорковски подчертава, че няма да финансира руската опозиция. Той допълва, че бизнесът е приключена тема за него и подчертава отново, че ще се посвети на обществена дейност.

Според Газета.ру Ходорковски все още притежава стотици милиони долари в сметки в чужбина. Самият той днес в Берлин пред журналистите заяви, че не знае с колко пари разполага, предаде Франс прес.

"Ако имам нужда от пари, ще започна бизнес отново, но със сигурност засега имам достатъчно, за да живея, пък и аз не купувам футболни клубове", каза Ходорковски, визирайки приближения на Кремъл олигарх Роман Абрамович.