Петър е на 17, скоро ще навърши 18- както сам уточнява. Ученик е в 12 А клас на Образцова математическа гимназия " Акад. Кирил Попов" в Пловдив и не е първият, който още от класната стая се е прочул по света. Напротив, училището от край време обучава хора с гениални способности.

Не е пресилено, защото постиженията им печелят международни награди, а ярко надарените ученици, по няколко във всеки випуск, се изстрелват от тук към най- престижните световни университети, а оттам- в научния световен и бизнес елит. Петър Гайдаров е следващият, поел по този път. Той спечели най- високото отличие, давано досега на българин, на европейски конкурс за млади учени в Полша, с проекта си " Разстояние на Хеминг на полиноми над GF (2)" или `проблем относно разстоянието на Хеминг до неразложими полиноми`.. Става дума за сложен въпрос, поставен през 1962 година от унгарския математик Торан, на който още няма отговор. С проекта си Петър не решава задачата, но прави изследване в тази област, което може да бъде от полза при намиране на доказателството. Ценното в разработката му е фактът, че е открил грешка в подобна на неговата разработка, която иначе може да даде грешна основа при решаването на задачата. Проектът е свързан с криптографията.

  Втората награда на Петър Гайдаров, получена в Полша, освен 5 000 евро, му дава и шанса да участва в младежки научен семинар в Стокхолм и да присъства на церемонията на връчване на Нобеловите награди.

Дава ли си сметка пловдивският ученик, че много учени по цял свят са работили цял живот и са се надявали да бъдат поканени на тази церемония, без да го дочакат? Да, той осъзнава големия си шанс. Не смята, че е най- добрият млад математик на Европа, както вече го провъзгласиха някои медии, защото има реална преценка на тежестта на тази квалификация. Според него, великите математици получават признание след дълъг научен живот и често- не и приживе. Син на филоложка и инженер, младият пловдивчанин има доста ясна идея какво му предстои. Ще завърши образование в престижен американски или западноевропейски университет, а след това ще се завърне да работи у нас. Поне това е в плана му преди абитуриентския бал, какво наистина ще стане, ще се разбере с времето.

Петър Гайдаров учи в 12 А клас на Математическата гимназия в Пловдив. В класната стая картината е същата, като в много други български училища. Момчета и момичета в междучасие, някои дописват в тетрадките, други разговарят, трети се закачат. Класът обаче не е толкова обикновен, както изглежда. В него учат и две момичета, които на 16 години написаха роман- фентъзи, солидно пловдивско издателство го публикува и им поръча втора част. Премиерата предстои съвсем скоро. Тук учи и национален шампион по шах, две певици с международни отличия.. За гимназията класът не е толкова голямо изключение, училището от години образова победители и това го прави желано учебно заведение в града. Според директора му- д-р Ивайло Старибратов, голямото богатство на България е природата и хората и. Най-вече хората. Петър Гайдаров и съучениците му са ярко доказателство, че колкото и бедна да е страната ни, колкото и да се опасяваме ние, възрастните, че тя върви към провал, бъдеще има. Особено за талантливите и трудолюбиви деца, които идват със самочувствие и с лекота решават нерешимите задачи, поставени отпреди десетилетия. Или поне показват верния път за тяхното решаване. А може би самите те са верният отговор.