Златото ще поевтинее до 660 долара за унция, смята Джон Лафордж, суровинен стратег в Ned Davis Research, пред финансовото издание CNBC. Краят на „суперцикъла на повишение“ през последните години може да инициира сериозно поевтиняване на благородния метал до около 660 долара за унция, или с близо 40% под нивата, при които се търгува златото в момента.
Лафордж припомня, че през 90-те години на миналия век златото загуби 65% от пика си. След като достигна нивото от 1 900 долара за унция през 2011 година, златото може да е навлязло в същия сценарий на търговия, смята анализаторът.

„Това, което знаем, е, че суровините се движат в така наречените суперцикли, които рано или късно приключват. Краят на такъв един цикъл изглежда е налице при златото“, коментира Лафордж. „Така че ниво от 660 долара определено не е невъзможно“. Една от възможностите този сценарий за поевтиняване на златото да не се осъществи, според пазарния специалист, е програмата от стимули на водещите банки по света. Те биха могли да спрат обезценката на благородния метал. Днес златото се търгува при нива от 1 208 долара за унция.