30-ина русенци се събраха тази вечер на площада пред общината, за да почетат паметта на жертвите при взрива в Горни Лом, предаде БГНЕС.

В деня на национален траур те издигнаха българските знамена и запалиха свещи, след което започнаха подписка до министър-председателя с искане "прекратяване на убийствата на български граждани от безхаберието на държавата".

Присъстващите почетоха паметта на невинните жертви от Горни Лом с едноминутно мълчание и падане на колене. След това бе прочетена и декларацията, която в понеделник ще бъде внесена при областния управител, а чрез него и до премиера.

"През последните години на т.нар. демокрация властта не намери сили и воля да задължи контролните органи на републиката, срещу получаваните от тях огромни заплати, да работят за обществото. Заставаме твърдо зад искането българските власти – законодателна, изпълнителна и съдебна, да направят необходимото за незабавно прекратяване на убийствата на български граждани вследствие на тоталната корупция, превзела административния апарат на държавата. Настояваме в Наказателния кодекс да бъде посочено като тежко престъпление всеки отказ на контролен орган или орган на власт да извърши проверка и провери всички обстоятелства, посочени в сигнал, подаден по надлежния ред", се казва в декларацията.