Само четири халби бира на седмица могат да намалят шансовете на мъжете да станат бащи, установиха датски учени, цитирани от "Дейли мейл".

Изследване на здрави млади мъже показа, че пиенето на малко повече от три халби бира на седмица или половин халба на ден намалява качеството на спермата. Учените открили, че опасните последици настъпват при повече от 7,5 единици алкохол на седмица, като средната халба бира съдържа около 2,3 единици. Но много популярни марки бири са дори по-силни.

Например халба бира Стела Артоа съдържа 2,7 единици, което означава, че по-малко от три халби на седмица могат да се окажат вредни. Изследването установило още, че колкото повече пие мъжът, толкова повече уврежда спермата си.

Датските учени заявяват, че предвид големите количества алкохол, изпивани от младите мъже, изследването буди тревога. В проучването участвали 1200 наборници на възраст между 18 и 28 години. Те били помолени да разкажат за навиците си за пиене на алкохол, след което се подложили на изследване на кръвта и спермата.

Те били изпили средно 16 единици предишната седмица, а над половината прекалявали с алкохола или били пияни повече от два пъти в последния месец. Злоупотребата с алкохола води до промени в репродуктивните хормони и съответно вреди на здравето на спермата на мъжете. Учените установили, че при мъжете, които редовно злоупотребявали с алкохола, имало ясна връзка между приемането на алкохол и качеството на спермата. Колкото повече пиел мъжът, толкова по-малко сперма произвеждал и толкова по-анормални били формата и размерът й.

Вредните последици настъпвали само след 7,5 единици алкохол на седмица, въпреки че те ставали особено силни след 37,5 единици на седмица. Учените от университета в Южна Дания заявиха, че не могат да бъдат сигурни, че алкохолът причинява увреждането. Възможно е просто мъжете с лошо качество на спермата да пият повече. Но те предупреждават, че дори "скромно" прекаляване с алкохола може да е вредно и съветват да се избягва "висока обичайна консумация".