Румънският президент Траян Бъсеску съобщи, че е разрешил на прокуратурата да започне съдебно преследване срещу петима бивши министри, заподозрени в корупция и пране на пари във връзка с разследване на закупуването на лицензи на Майкрософт между 2001 и 2012 г.

"Разгледах основната част от документите, предадени от прокуратурата, и мисля, че разследването трябва да бъде проведено бързо и до край", заяви Бъсеску на пресконференция. Въпреки че румънският парламент трябва да гласува свалянето на имунитета на трима други бивши министри, които също са разследвани по аферата, президентът счете, че "всяко забавяне на депутатите ще навреди на надеждността на Румъния".

Прокуратурата за борба с корупцията поиска миналата седмица разрешение за започване на съдебно преследване срещу деветима бивши министри. Деветият в момента е член на Европейския парламент. Те са заподозрени, че са получили подкупи от препродавачи на софтуери на Майкрософт на силно завишени цени.

Според прокуратурата в един от случаите "от 54 милиона долара, платени от правителството, 20 милиона били комисионни, поискани от хората, участващи в договора, както в рамките на министерства, така и на частни компании". Така министърът на комуникациите между 2008 и 2010 г. Габриел Санду получил три милиона евро и поискал допълнителни 1,8 милиона евро, за да фаворизира две компании.

Друг договор предвиждал закупуването през 2011 г. от министерството на образованието на 179 259 лиценза на Майкрософт, предназначени за румънските училища, "или 72 990 повече спрямо броя на компютрите", с които разполагали по това време училищата. Договорът вероятно е ощетил държавата с 5,4 милиона евро.