Останките на три автомобила са намерени край взривените складове в Горни Лом. От тях също може да е излязла искра, която да причини взрив. Това каза за БНТ бившият заместник-министър на отбраната Валентин Радев, който е един от първите експерти, влезли на мястото на взрива.
Тъй като зоната около цеховете е напълно изпепелена, категорична информация какво се е случило на 1 октомври могат да дадат единствено работниците от първа смяна, посочи Радев. Те са останали в завода до 16:30 ч. – половин час преди взрива.

"Там на терена следствените органи, вещите лица много трудно ще се ориентират, ние също като експерти трудно се ориентирахме. Опитахме се да намерим някакви веществени доказателства, някакво ново устройство, механично, метално, да е останало здраво, няма такова. Дано те имат повече успех, днеска четири групи влизат там. Но нещо такова е станало – човешка грешка, която е инициирала взрива. Иначе това, че се е случило цялото, грешката е, че там има неправомерно складирани, или около, или вътре в сградите, огромно количество, за което стана дума, взривни вещества", каза Валентин Радев.

При огледа на завода в Горни Лом е намерен биологичен материал от телата на загиналите, стана ясно след пресконференция, на която присъстваха Андрей Цветанов от Националната следствена служба, окръжният прокурор на Видин Маруся Илиева и Мирослав Костов, наблюдаващ прокурор по делото, което е срещу известен извършител. "На място в района са образувани 4 кратера с ширина около 6м и дълбочина около половин метър. Взривът е бил във вертикална посока и поради високата температура всичко се е стопило", заяви Андрей Цветанов.

По делото работят 15 следователи от Националната следствена служба, разпределени в 7 работни екипа, а огледът в завода ще продължи още минимум два дни. Работи по всички възможни версии за причини на взрива. Все още целия завод е опасен, защото има складове, пълни с боеприпаси. Основно се работи по версията за колективна грешка.