Рекордното количество от 900 м мантинели бяха откраднати само за един ден от пътната мрежа в Софийска област. Материалната стойност на задигнатите съоръжения е близо 50 хил. лв., съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).
Откраднати са 788 м стоманена предпазна ограда от участъци от пътя Горно Камарци – Витиня и 112 м от пътя Витиня – село Потоп.

Областното пътно управление – София, е сезирало за кражбата Районното управление на МВР-Елин Пелин, се посочва в съобщението.

Кражбата идва в момент, когато държавната агенция разполага с изключително ограничени финансови ресурси.

Премахването на мантинели и пътни знаци обаче застрашава безопасността на движението на всички шофьори и граждани, пътуващи по републиканската пътна мрежа, така че възстановяването и е наложително. От АПИ обаче посочват, че заради ограничените им финансови възможности, бързото поставяне на съоръженията е невъзможно.

Мантинелите ще се появят нарязани в някой склад за метални отпадъци, коментират експерти. Въпреки промените в закона напоследък, кражбите продължават и това е ясен знак, че нормативната уредба не е добра или че никой не преследва съучастниците на крадците от складовете за скрап.