Да помним отишлите си от нас братя и сестри, да се молим за техните души и да будим съвестите на тези, от които зависи сигурността на работниците.

Този призив отправи днес пред журналисти Негово светейшество патриарх Неофит, предаде БГНЕС.

Главата на Българската православна църква отслужи молитва за успокоение на душите на загиналите в трагичния инцидент в Горни Лом в столичния храм "Света Неделя".

Патриарх Неофит заяви, че е редно да си вземем бележка от това, което сме пропуснали и в бъдеще подобни инциденти да спрат да се повтарят. "Огънят, който избухна в Горни Лом, поразява човешки животи и това е много болно, тежко и трагично", съжали Негово светейшество.

"Успешен край на дългогодишни усилия" нарече патриархът факта, че храм-паметника "Св. Александър Невски" бе даден на църквата. Оттук нататък пак ще има нужда от много труд и усилия, за да се организира реставрацията на храма, призна той. Светият Синод ще успее да се справи с текущите разходи за храма, но няма средства за големия ремонт, който предстои. Поради тази причина патриарх Неофит изрази радостта си, че БПЦ вече е собственик на храма и ще може да кандидатства за европейски пари.