Тази есен най-много отпътували по проект световно образование има за Великобритания, това е предпочитаната дестинация за българските дванадесетокласници за последните 3 години. Това обяви на пресконференция Ирина Христова - управител на "Интеграл", предаде репортер на БГНЕС.

Освен това, повечето българи избират конкретно Лондон, за да получат диплома. На второ място нашите кандидат-студенти се насочват към Дания и Швеция. 10 % заминават за Германия. Засилен е интересът и към Австрия и Белгия.

Във Великобритания кандидатстващите стоят пред въпроса кой сертификат за владеене английски се признава тази година. Христова разясни, че все повече университети заявяват, че TOEFL няма да се признава за сметка на IELTS ИЛИ Cambridge. Това е така, благодарение на кандидат-студенти от Пакистан и Индия, които са опитали да измамят системата, пращайки други хора да се явяват на изпитите им. Възниква и друга пречка пред кандидат-студентите, тъй като английските университети изискват и трета матура. От "Интеграл" съветват желаещите да учат във Великобритания да подават документите си по-рано, за да успеят да се запознаят с всички изисквания, както и да имат време евентуално да ги коригират.

Мотивационното писмо, което е задължителна част от кандидат-студентския процес става препъни камък за тези, които го подценяват. Оказва се, че само до този момент трима български студенти са хванати в измама при мотивационните писма, тъй като са изпратили едно и също такова, сега те ще трябва да изпратят 5 различни.

Управителят на "Интеграл" обсъди и вечния въпрос - връщат ли се у нас българите, завършили навън. Тя информира, че около 60 % от завършилите висшето си образование навън опитват да започнат кариера в България веднага след завършването си. Големият им проблем, обаче е приспособяването към бизнес климата у нас. Международните корпорации в крайна сметка, се оказват най-добри за завършилите висшето си образование българи в чужбина.

Координаторът на изложението "Световно образование", организирано от "Интеграл" Светлан Данев пък обяви, че към 30 юни тази година 2290 кандидат-студенти са подали документи за Великобритания, което е с малък спад спрямо миналата година. 1600 студенти са отпътували за Острова чрез проекта "Световно образование" тази година. Данев разясни, че цялостната политика на Великобритания е насочена към повишаване на броя на хората с висше образование. Допълнителното финансиране и отпускане на заеми и кредити е насочено към това студентите да завършат успешно образованието си. Той съветва българските семейства, които нямат големи финансови възможности да знаят, че е добре да ориентират децата си към университети, които отпускат допълнително финансиране, така че да няма нужда да работят докато учат и така да отпадат от системата.

89 % от завършилите висше образование в Англия започват да работят до 6 месеца след напускане на университет. Именно и това е една от причините, които подтикват хората към висше образование в тази държава. Другите причини включват, че едва 8 % са безработни, качеството на образованието е определящ мотив, едва 16 % са отпадналите студенти от системата.

Данев посочи, че българите държат все повече на качеството на образованието си. Деца предимно от Софийска математическа гимназия, Национална математическа гимназия, Немска и Френска езикови гимназии и Италианския лицей са кандидатствали в Оксфорд и Кеймбридж. Освен това, миналата година общо 30 българи са кандидатствали в Оксфорд и Кеймбридж, 10 от които са приети в Оксфорд.

Интересно е да се отбележи, че 18 % от студентите ни, учещи бакалавър в чужбина предпочитат да учат компютърни науки, 10 % се насочват към специалност изкуство, а 8 % искат да имат бакалавърска степен в областта на медиите. При магистратурите най-висок е процентът на тези, които искат да се занимават с бизнес и мениджмънт - около 30 %, 10 % са за политически науки, а едва 1 % от кандидатите искат да имат магистър за инженерни науки и психология.

"Интеграл" организира изложение в събота и неделя в хотел "Шератон" в София с участието на рекордния брой от над 65 западни топ университета. От тях британските университети са 32 на брой, 7 от които в Лондон. Участие ще вземат университети и от други държави. Минно-геоложкият университет пък е единственият български участник. Освен в София, изложението ще се проведе в Пловдив, Варна и Бургас. На него желаещите да учат в чужбина ще мога да се запознаят от близо с изискванията за бакалавърски и магистърски програми.