Гигантски хищни буболечки са се превърнали в напаст за много райони в Южна България. В края на лятото насекомото тормози жителите на цели градове, сред които и Хасково, съобщава haskovo.net.

Буболечката е от вида Lethocerus patruelis (Гигантска водна буболечка). Според експерти бумът й се дължи на изменението на климата у нас, който все повече се приближава до този в тропическия и субтропическия пояс. Именно в по-горещи и влажни ширини водната гадинка се размножава най-добре.

Най-страшно обаче е ухапването й. То се счита за едно от най-болезнените, причинени от насекоми. Всеки опит за допир с гола ръка води до незабавно ухапване, за разлика от поведението на повечето насекоми, които бързат да бягат. Това обаче първо напада, допълва още сайтът.

В Хасково първоначалните сигнали били за нещо като гигантски скакалци, който налитат по прозорците и терасите.

Справка с ентомолози и биолози изяснява, че става дума за гигантска буболечка, считана за най-голямата от вида на полутвърдокрилите в Европа. Други видове от същия род пък са най-едрите от разреда в световен мащаб въобще.

Насекомото се нуждае от много вода, тъй като освен естествена среда, тя е и местообитание на храната му.

Буболечката е хищник и яде всичко, което мърда, а любимото й меню са рибки, жаби, попови лъжички, червеи и всички останали насекоми. За всеядността допринасят и размерите - до 12 см, най-често около 10 см. Освен големина, насекомото има и зловещи ловни приспособления, чиято невропаралитичната отрова позволяват да се справя с по-големи екземпляри от него като жабите например.