Ръчно обезвреждане на мините - с това се е занимавал един от вероятно загиналите при взрива в цеха до с. Горни Лом, разказаха негови близки.

Съпругата и сестрата на мъжа са пристигнали преди няколко часа на мястото, на което служители на реда са блокирали периметър от 4 км около селото. Все още двете жени не разполагат с никаква информация какво се е случило с техния близък като разказаха, че в дома му са идвали полицаи, за да установят дали е бил на работа.

"Всеки ден като се връщаше, казваше "и днес оцелях", разказаха роднините на 44-годишния мъж. По думите им той се е канел да напусне, но все е отлагал.

"Той беше на смяна от 14.30 до 22.30 ч., разказа съпругата. За инцидента в завода първа разбрала неговата сестра от медиите. Веднага след това са правили опити да се свържат с него, но по думите им докато е на смяна така или иначе връзката по телефон е трудно осъществима. "Безвремието ни убива, защото никой нищо не ни казва. Надяваме се да не би, но ни държат в неведение и това е още по-тежко", разказаха жените като признаха, че се готвят за най-лошата вест. Те потвърдиха, че в завода се работи на три смени като всяка от тях е от около 15 души. До този момент техният близък не е ставал свидетел на други тежки инциденти, но е признавал многократно пред тях, че условията на труд в завода са лоши и работата им не е обезопасена в необходимата степен. От недоимък обаче мъжът е бил принуден да се съгласи да работи в завода. Жените твърдят, че последната му заплата е била в размер на 250 лв.

Нашият близък е по-възрастен, но вътре имало и деца на по 25-26 години, обясниха със сълзи на очи жените. "Виновни винаги има, но къде са виновните и защо винаги се измъкват от законите, попита една от жените в отчаянието си и добави, че след като са правени предписания и актове, цехът би трябвало да бъде затворен, а не хората да продължават да работят при такива рискови условия. "Мисля, че собственикът на завода е обвързан политически", заяви сестрата но не можа да уточни с коя точно политическа сила.

Все още ситуацията остава неясна като на около 3-4 км от самия завод полицията ограничава достъпа на близки и медии. Зад полицейските автомобили са строени 4 линейки и два пожарни автомобила, които също не са допускани по-близо до мястото на инцидента. От другата страна на полицейския блокаж са паркирани около 5 – 6 автомобила на близки на работещите в завода, както и на много медии. Повечето от близките остават в колите си и избягват медийния интерес.

Припомняме, че 15 души се водят за безследно изчезнали, след като се взриви цех на фабрика за боеприпаси в с. Горни Лом вчера. 12 служители и трима души от ръководството са били на мястото на трагедията. В завода се утилизират гръцки противопехотни мини. Инцидентът стана около 17 ч. вчера. Три жени пострадаха, те са със счупени крайници, били са на портала, който е на около 400 метра от взривения цех. Взривът е бил много силен, чул се е чак в Белоградчик.

Последният взрив бе чут снощи около 21 часа. Неофициално се твърди за над 15 загинали. Достъп до цеха в момента няма. Очакванията на властите са, че броят на жертвите може да бъде и по-голям. Но все още няма официална информация за броя на жертвите. В завода е имало цели семейства, които са били на работа по време на взрива. На мястото на взрива се е образувал кратер. Спасителни екипи ще влязат във фабриката за боеприпаси не по-рано от 24 часа след последния взрив.