Десетилетие след опасенията от инвазия на "полските водопроводчици", Великобритания е обхваната от нови страхове, че след падането на ограниченията за български и румънски граждани от 1 януари, идва нова имигрантска вълна,пише АФП в анализ по темата.

Докато таблоидите засилват натиска върху министър-председателя Дейвид Камерън със стряскащи заглавия, правителството се втурна чрез законодателни мерки да възпре имигрантите от ЕС, които разчитат на подаяния за безработица.

Министрите отказват да назоват някакви официални данни колко българи и румънци се очаква да дойдат във Великобритания, но прогнозите варират от 30 000 до 70 000 годишно.

Въпросът е много чувствителен във Великобритания, която бе превърната в свой дом от стотици хиляди имигранти, след като през 2004 г. ЕС тръгна да се разширява към Източна Европа.

Лейбъристкото правителство, което беше на власт по това време, признава, че е трябвало да се направи повече, за да се ограничи притока.

Най-голямата група имигранти дойде от Полша. Около 640 хиляди поляци живеят във Великобритания, според официалната статистика от 2012 година. Реално обаче полската общност може би надхвърля един милион.

"Имахме доста тежко изживяване, когато осем страни се присъединиха преди десетилетие", казва Найджъл Милс, депутат от Консервативната партия на Камерън пред AФП. "Предвиждахме 13 хиляди, но дойдоха над един милион. Това беше катастрофално", посочва той.

Милс е внесъл в парламента законодателно предложение, призоваващо за продължаване на ограниченията за работа за българи и румънци с още пет години. Това време, според него, е необходимо за намаляване на икономическите различия между Великобритания и двете най-бедни страни в ЕС.

"Притеснително е какво може да се случи отново, особено когато икономиката ни и пазарът ни на труда не са се възстановили напълно от рецесията", казва той.

Граждани на Румъния и България и на осем други европейски страни, които сега могат да заемат ограничен брой работни места, ще имат свободен достъп до пазара на труда от 1 януари 2014 година. Във Великобритания вече работят около 140 хиляди.

В миналото повечето румънци традиционно избираха да се установят в средиземноморските страни. Сега опасенията са, че мнозина от тях ще изберат Великобритания, както и че антиимиграционната Партия на независимостта на Обединеното кралство (UKIP ) набира все по-голяма популярност. Затова правителството бърза със законодателство, което да попречи на всички имигранти от ЕС да претендират за обезщетения за безработица в първите три месеца от пребиваването им в страната.

Камерън заяви, че би искал да има ограничения за свободното движение в ЕС, предизвиквайки гнева на Брюксел.

Британската полиция дори изпрати екип в Румъния, за да се опита да разубеди безработните румънци да не идват във Великобритания.

По-голямата част от британците са против вдигането на ограниченията. Петдесет процента от тях искат те да бъдат продължени, сочат резултатите от проучване на общественото мнение от септември. Оттогава насам броят им постоянно расте.

Бизнес лидерите обаче приветстват притока на работна ръка. Сп. The Economist се обърна тази седмица с отворено писмо, в което казва "Добре дошли" на румънците и българите.

Опасенията за сериозен наплив от румънски и български работници се усещат също и в Германия, отбелязва АФП. Таблоидът "Билд" публикува данни, че близо 39 000 души от двете страни получават обезщетения за безработица тази година – число, което се е удвоило за последните две години.