Властите в Лихтенщайн потвърдиха, че разследват бизнесмена Цветан Василев, който е в центъра на кризата в четвъртата по големина банка в България. Той е заподозрян в пране на пари.

Разследването на Василев, който притежава мажоритарен дял в Корпоративна търговска банка (КТБ), започнало след като банка в Лихтенщайн подала информация до властите, заяви пред Ройтерс главният прокурор на Лихтенщайн.

КТБ пострада от масово изтегляне на депозити през юни, което стана причина централната банка да я постави под надзор и да замрази депозитите на клиентите в очакване на независим одит на счетоводните книги на банката, припомня международната информационна агенциа.
Впоследствие срещу Василев беше предявено обвинение за източване на банката. Той се предаде на сръбските власти, след като срещу него беше издадена международна заповед за арест.

Българската прокуратура съобщи вчера неофициално, че Лихтенщайн разследва Василев, но не уточни защо. Адвокатът му заяви, че не знае нищо за подобно разследване.

В съобщение до Ройтерс днес главният прокурор на Лихтенщайн Робърт Уолнър разкри, че е започнато разследване по подозрение в пране на пари.
"Процедурата започна, след като банка в Лихтенщайн внесе доклад в Бюрото за финансово разузнаване (FIU) въз основа на закона за дю дилиджънс и FIU ни предаде това уведомление", заявява Уолнър. Той допълва, че не могат да бъдат разкрити повече подробности, защото разследването е в начална фаза