Сценарий, при който след тези избори няма правителство и ходим пак на избори, ще съсипе държавата.
Това каза  в отговор на журналистически въпрос в Русе президентът Росен Плевнелиев.

"Не вярвам и не си и помислям, че след тези избори няма да има правителство, няма да има парламент и ще ходим пак на избори. Това е невъзможен сценарий", заяви държавният глава. Плевнелиев коментира, че след тези избори нямаме друг шанс освен да имаме работещ парламент и работещо правителство.
"Призовавам към смирение, към коректност. Нека да не се изгарят всички мостове между политическите партии, защото ще трябва много бързо да се изграждат след изборите. Българският народ очаква отговорно отношение от политиците, ясни ангажименти, поети обещания, изпълнени обещания", заяви президентът.
Според него вече всички са се уморили от протести и очакват стабилност, държавническо отношение и конструктивен подход.

"Мисля, че всички политици вече си дават сметка, но след 5 октомври ще бъде кристално ясно, че политическото противопоставяне на всяка цена може да засили нашата държава така в кризата, че да не може да излезем десетки години от нея", каза още Плевнелиев. Той призова политиците да действат по правилата и на база на демократичните принципи, да обяснят на българския народ в последните дни на тази кампания за какво са "за", какъв ангажимент поемат, какво искат да постигнат, какво ще обещаят и как смятат да го постигнат.

Плевнелиев даде пример с германската компания, когато преди година "на една зелена поляна дадоха дума". "Една година по-късно всичко, което са казали, е изпълнено. Ето ви една държава, която има репутация, една нация, която на принципа "обещах-изпълних" е постигнала това, че целият свят ги уважава, иска да работи с тях и да купува техните продукти. Нека да се научим от тях", каза президентът.

В крайдунавския град, заедно с министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов, той участва в официална церемония по откриването на нов завод за заключващи системи за автомобили на германската компания "ВИТТЕ Аутомотив".

Според Плевнелиев откриването на новия завод на модерната компания е изключителен успех за Русе и региона, както и за автомобилния клъстер в България. Той заяви, че страната ни е важен фактор в производството на автомобили - 25 000 души работят в клъстера, като числото ще се удвои, а оборотите на автомобилните фабрики в България са 1,5 млрд. лева на година.

Плевнелиев посочи още, че на всеки 10 автомобила, които се движат в Европа, осем имат компоненти, произведени в България. От своя страна министър Васил Щонов заяви, че плановете на германската компания са да продължи да развива производството си.