230 млади българи имат шанс догодина да научат занаят в Германия. При това те ще получават заплати от поне 818 евро, както и безплатни квартири. Тригодишният стаж е за сметка на германското правителство, което се опитва така да реши проблема с недостига на кадри. Кандидатите може и да не знаят немски, защото ще карат тримесечен езиков курс. Младежите трябва да са до 35 години и да са завършили средно образование. Те ще учат теория и ще практикуват в немски фирми, които вече са подали заявки за стажанти.

Работодателите са от няколко германски провинции - Саксония, Тюрингия, Баден Вюртемберг, Мекленбург и др. Търсят се стажанти за туризма, строителството, машиностроенето, металургията, хранително-вкусовата промишленост и логистиката.

Всички оферти може да бъдат намерени в сайта www.eures.bg. До 10 януари кандидатите трябва да подадат заявления за участие в Агенцията по заетостта, като приложат диплома, преведена на немски. На 21 януари е първата поредица от интервюта в София. Те ще се водят на български език в присъствието на представители от германската служба по заетостта и на немските работодатели. На 23 януари ще са срещите в Благоевград и Габрово. На 4 и 5 февруари ще са във Варна и Русе, а на 11 и 12 февруари - в Пловдив и Бургас. В края на февруари избраните кандидати започват курс по немски в България, който трябва да продължи 16 седмици до достигане на ниво А2. В началото на май те заминават за избрания град, където първо учат немски до достигане на ниво В1, а от август-септември започват обучението по професията. В повечето случаи ще се съчетава два дни теоретични лекции с три дни работа. След приключването на тригодишното обучение стажантите може да получат и предложения за постоянно назначаване. Работодателите от проекта "DSW Dresden", който на 21 януари ще бъде представен в София, още от сега гарантират, че ще задържат младите хора, които успешно завършат обучението си. Става дума за предприятия от 14 града в провинция Долна Саксония. Те търсят над 30 кандидати за инструменталчици, фрезисти, механици в металургията, леяри, техници по електроника, по металообработване, по метални и пластмасови повърхности. На същата дата работодатели от провинциите Баден-Вюртенберг и Саксония-Анхалт ще предложат дуално обучение за готвачи, хотелиери и ресторантьори.