Знанието побеждава невежата арогантна сила, която в последните години се пъчи на преден план у нас, заяви ректорът на СУ проф. Иван Илчев при откриване на академичната година в СУ "Св. Климент Охридски".

С думите от вас зависи да бъдете достойни студенти. Вече сте част от студентството на Европа, опитайте да влезете в новия ритъм на живота си, се обърна ректорът към новодошлите студенти. Той им разясни, че едва ли си дават ясна сметка, но пред тях са отворени не само вратите на СУ, но и вратите на повече от 600 университета, които са готови да ги приемат за допълнително обучение по програмата Еразъм.

Ще бъдете възпитаници на университет, който настоява, че само качеството, не и мимолетни политикански интереси, не криворазбрани задачи с близък хоризонт трябва да бъдат критерий при подкрепата на висшето образование и науката. През последните години след упорита борба, лобиране, протести, при затваряне на университета постигнахме с помощта на студентите някои успехи, заяви проф. Илчев.

СУ стои на челно място на всички национални класации, но за съжаление не получава достатъчно финансиране от държавата, подчерта проф. Илчев. Държавата очевидно смята, че с една и съща инвестиция може да получи салам тип "народен" и еленска пастърма, каза Илчев.

Присъединяването към ЕС определя посоката и параметрите на цялостното развитие на страната, включително и на промените, които настъпват в системата на образованието, заяви в словото си служебният премиер Георги Близнашки. Той каза пред събралите се студенти първокурсници, че се вълнува в днешния ден, защото се връща у дома, където не просто учил, а работи повече от 30 години. Днес ще има заседание на МС, където се надявам, че ще успеем да направим един малък жест към вашия университет, каза той. Според него, достойнството на една нация се съизмерва с нейните исполини, онези личности, които от далечно минало до днес бележат всяко национално, историческо и културно пространство. Един от тези исполини е Св. Климент Охридски, добави Близнашки.

Той коментира, че научните постижения на университета са водещи на национално и световно равнище. Ролята на образованието в България като член на ЕС налага прилагането на адекватни образователни стратегии и технологии, каза служебният премиер, за да се говори за реална конкурентоспособност и равностойна интеграция в европейското пространство. Той заяви, че една успешна образователна система трябва да уважава и културните различия. Национален приоритет трябва да е качеството на образованието и това да се превърне в национална доктрина. Знанието на човека е мярка за силата и основа за духовния му свят. Но от най-съществено значение е дали силата на знанието е в правилните ръце, каза Близнашки. Той добави, че много от талантливите ни студенти напуснаха България. Съкровената ни надежда е да върнем интелектуалците си на българска земя, добави още Близнашки.

Той бе категоричен, че за най-стария университет качеството не е достатъчно, 120 години СУ е един от стожерите на обществото ни, каза той. Той призова студентите да помнят историята с думите: "Ако искаш да градиш, отричайки всичко сторено от тези преди теб, няма как градежът да е стабилен". Илчев се обърна и към онези, които като форма на протест смятат да не гласуват в неделя на предсрочния вот. Според него с този си акт те ще връчат властта в ръцете на онези, от които се отвращават.