В първото си интервю, дадено след помилването и освобождаването му от трудов лагер, бившият руски петролен магнат Михаил Ходорковски описа усещането на свобода, предаде ДПА.
Интервюто бе дадено за московското опозиционното политическо сп. "Ню таймс".
"След 10 години това е невероятно усещане за свобода", каза Ходорковски. "Най-важното нещо е сега: Свобода, свобода, свобода!", добави той.
Бившият петролен магнат обаче призна, че почти не е спал в първата си нощ след помилването.
Освен това споделя, че напускането му на Русия не е било условие за помилването, но е улеснило решението на президента Владимир Путин.
Ходорковски обаче казва, че ще се върне в родината, ако му бъде разрешено. Чух, че говорителят на Кремъл Дмитрий Песков вече обяви, че мога да го направя когато поискам, но ще се върна само ако съм сигурен, че при нужда мога да напусна отново, казва Ходорковски.
Той описва условията в лагера и изглежда е толкова поразен от промяната и новите впечатления, че не може напълно да осъзнае, че е на свобода, отбелязва ДПА, като посочва, че в един момент Ходорковски казва "тук", визирайки затвора, който напусна в петък.
Ходорковски даде интервюто чрез видеовръзка от Берлин, където пристигна на 20 декември, няколко часа след като при пълна тайна беше изведен от изправителната колония в руската република Карелия.
"Ню таймс" публикува и снимки на Ходорковски от хотелската му стая в Берлин.
Най-известният политически затворник на Русия често пъти пишеше за списанието за ежедневния живот в затвора, както и за политическите съдебни процеси в Русия, отбелязва ДПА.