Министерството на икономиката и енергетиката ще изкара списъци с фирми на производители на зелена енергия, чиято печалба е много по-голяма от нормалната. Това обеша енергийният министър Васил Щонов пред bTV.

Той обясни, че с тези фирми ще се започнат преговори, за да се намалят цените им и по този начин да се балансира системата. Преговори ще се водят и с представители на двете американски централи – ТЕЦ „AES Марица Изток 1“ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, каза Щонов. Именно от двата ТЕЦ-а и ВЕИ централите се получава дупката в бюджета на НЕК от 500 млн. лева, обясни министърът. Той очаква да има резултат от преговорите в следващите 1-2 години.

Според него и през 2005 г. е било възможно да се предоговорят цените на тока, произвеждан от американските ТЕЦ-ове. Последното предложение на Щонов бе за удължаване на дългосрочните договори с централите, за да може да се намали финансовата тежест върху битовите потребители.

Той обясни, че не очаква да има поскъпване на тока на всеки три месеца. В същото време министърът не даде точно обяснение защо през вчерашния ден ДКЕВР не публикува новите цени на тока, влезли в сила от днес. Той отново припомни, че от новите цени с около 200 млн. лева ще се намали дефицитът в НЕК. Други около 200 млн. лева за една година ще дойдат от вдигането на добавката за задължения към обществното, която се заплаща от бизнеса.

Дупката в бюджета на oбществения доставчик е 900 млн. лева, като целта е с тези две мерки да се покрие около 400 млн. лева от нея. Останалите 500 млн. лева ще бъдат намалени след преговори с американските централи и производителите на зелена енергия, надява се Щонов. Освен този дефицит в НЕК има непокрити и други 1,5 млрд. лева задължения, които за момента дори не се мисли, как да бъдат възстановени.

Служебният министър обясни, че режим на тока у нас може да има, ако няма инвестиции в елмрежата. С новите цени на тока на ЕРП-тата се отпускат 50 млн. лева, които трябва да отидат за инвестиции, обясни той. По думите му, ако ги няма тези вложения, може да има проблеми с тока.

Той отново припомни, че токът може да поскъпне с 50% в следващите 5 години, но това ще се случи, ако не се предприемат мерките за реформиране на сектора. Експертите на ведомството в момента търсят начин да „спрат течовете“ на пари от енергийната система, за да може тя да функционира нормално.

Това е била и една от причините за уволнението на шефа на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов. Според Щонов АЕЦ-а е имал много добра печалба за деветте месеца на година – около 70 млн. лева. В същото време обаче в БЕХ са постъпили едва 11 млн. лева, а централата е увеличила капиталовите си разходи с 50%, а тези за външни услуги – с 35 на сто.

Щонов бе категоричен, че дружествата около бизнесмена Христо Ковачки трябва да бъдат управлявани по-добре, а не служителите в тях да протестират за заплати.

В момента се подготвя и уволнението на 12 човека от икономическото министерство. Щонов обясни, че това са служители, отговарящи за оперативната програма „Конкурентоспособност“, а позициите им не са нуждни. Той отхвърли твърденията, че това е чистка в неговото ведомство.