Норвегия, Швеция и Швейцария са признати за страните в света с най-благоприятни условия от гледна точка качеството на живот на гражданите на възраст над 60 години.

Това гласи класацията Global AgeWatch Index 2014, направена от международната благотворителна организация HelpAge International със съдействието на ООН.

Първите 8 страни в тази класация са в Западна Европа и Северна Америка – Норвегия, Швеция, Швейцария, Канада, Германия, Холандия, Исландия и САЩ. На следващите две места са Япония и Нова Зеландия. Първите 20 държави в списъка се отличават с висок брутен вътрешен продукт на човек от населението, високо осигуряване на медицински услуги и наличие на поддържаща социална среда. В тези страни темата с остаряващата част на населението се обсъжда в национални дебати и е част от държавната политика, тъй като делът на възрастните хора е доста висок – от 18% в Исландия до 32% в Япония. Сред групата на развиващите се държави се отличават Мексико /30-о място/, Китай /48-о място/,Бразилия /58-о място/, Индия /69-о място/. Последната страна по показателя условия за пенсионерите е Афганистан – 96-о място.