Семейството на русия ангел - малката Мария от Николаево, която бе намерена при цигани в Гърция и имаше съмнения, че родителите са я продали, вече има къща. Имотът се намира в мъглижкото село Ветрен и е купен от телевизионното предаване на Мартин Карбовски.

"Разбрах за покупката в петък, когато полицаи предупредиха Йордан Минчев, който сега живее в къщата със семейството си, да я освободи в 7-дневен срок", каза  кметът на Ветрен Кольо Желев.

В момента в къщата живеят 7 души - Йордан и Христина, с която той няма официален брак, 3 непълнолетни техни деца, както и по-големият им син със съпругата си. Ромът твърди, че няма къде да изведе фамилията си посред зима.

Той разказва, че преди около година спазарил къщата със собствениците Стоян Тодоров и сестра му Атанаска за 3500 лева и броил капаро от 1500 лева. За да осигури парите, продал собствената си къщичка в ромската махала на селото. След това обаче попаднал в болница и не успял да доплати исканата сума. Сега мъжът работи, но собствениците вече успели да продадат по-скъпо имота си.

През времето, докато бил в къщата, Йордан Минчев стегнал оградата и част от покрива. Въпреки това постройката се нуждае от сериозен ремонт. Тя е от кирпич, с 2 стаи и коридорче и мазе в приземния етаж. Част от дограмата липсва. Няма течаща вода, хората ползват кладенец или наливат за пиене от чешмите на съседите. За тоалетна ползват дупка в двора, оградена от ниска тухлена стена без покрив. Дворът е около декар.

На майката на Мария - Сашка Русева, обаче къщата се сторила като палат в сравнение с мизерията, в която отглеждала досега многобройната си челяд в ромската махала на Николаево.

Съседите обаче не са във възторг от бъдещото си съжителство с фамилията. За бащата на Мария - Атанас, чували, че е лекуван в психиатрия, напивал се и вадел нож за щяло и нещяло. Чудят се и дали николаевските роми ще доведат и свои близки във Ветрен.
В селото живеят общо 1300 души, от тях около 550 са роми, обясниха в кметството. Фактът, че семейство Русеви ще получи къща, не означава автоматично, че непълнолетните им 6 деца, които сега са дадени за отглеждане при роднини, ще бъдат върнати на майката Сашка.

"Официално не сме сезирани, но ако получим от родителите молба, първо ще проверим дали новите условия са подходящи за отглеждането на децата", каза вчера директорът на "Социално подпомагане" в Стара Загора Диана Канева.

Ремонта на къщата обаче явно трябва да си поемат новите обитатели, смятат в селото. Трудно ще се справят сами, освен ако не се появят благодетели.