Цените на хранителните стоки на едро през тази седмица се повишиха с 4 процента от 1,360 до 1,415 пункта, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. На годишна база нивото на индекса сега е с 6 процента по-ниско спрямо 2012 г., когато беше 1,508 пункта.

Цените на основните хранителни стоки, млечните и месните произведения остават стабилни спрямо ноември, като промените са в диапазона плюс минус 1 - 2,5 процента, като яйцата поевтиняват с една стотинка до 0,18 лева за брой.

Цените на кренвиршите и кравето сирене са почти без промяна. Близки до нивата от предходния месец са и средномесечните цени на ориза, олиото, кашкавала, каймата и трайния салам. Незначително поскъпване на месечна с около 2 на сто се наблюдава при фасула и свинското месо.

Спад на цените с около 2 - 2,5 на сто има при захарта и маслото. Спрямо същия месец на миналата година цените на едро на млечните произведения са по-високи. Най-голям ръст на годишна база се наблюдава при цената на кравето сирене (9,8 на сто), поскъпването на кашкавала е 5,7 на сто и на маслото 2,4 на сто.

Цените на месото и месните произведения през декември 2013 се задържат около нивата от декември 2012 година. Свинското месо поевтинява на годишна база с 8,7 на сто. Зрелият фасул поскъпва на годишна база с 37,8 на сто до 4,26 лева за килограм.

Цените на основните хранителни стоки (захар, брашно, олио, яйца и ориз) бележат спад на годишна база, като поевтиняването на яйцата и олиото спрямо същия месец на миналата година е 23-25 на сто. Цените на едро на захарта и брашното през декември тази година са с около 12 - 14 на сто по-ниски, а при ориза се наблюдава ценови спад на годишна база с 2 на сто.

През декември цените на всички зеленчуци, предмет на този анализ, са по-високи спрямо ноември. Поевтиняване на месечна база има цитрусовите плодове, а цените на бананите и ябълките се задържат около нивата от предходния месец. Най-голям ръст на месечна база има при цената на оранжерийните краставици - 27,4 на сто, поскъпването на оранжерийните домати и картофите е около 6 - 7 на сто, а цената на зелето е без промяна.

През декември 2013 г. спрямо декември 2012 г. комисията по тържищата отчита поскъпване на годишна база на картофите - 13,4 на сто. Цената на портокалите в сравнение със същия период на миналата година остава малко по-висока (1,8 на сто). Цените на останалите плодове и зеленчуци са по-ниски спрямо същия период на миналата година.

Поевтиняването на годишна база на оранжерийните домати и краставици, ябълките и лимоните е в диапазона 7 - 11 на сто. Цените на зелето и лимоните са с около 5 на сто по-ниски, а цените на морковите и мандарините се задържат около нивата от предходната година.