Независимо дали предпочитате кафето гъсто като катран или леко и пенесто като облак, много е вероятно денят ви да е започнал именно с чаша от ароматната течност.

Днес е Международният ден на кафето, но ако сте пренебрегнали кофеиновата напитка за сметка на зелен сок или вода тази сутрин, британският в. "Индипендът" публикува няколко причини да премислите.

Кафето помага за изгарянето на мазнини

Ако си поръчате много голяма чаша лате с ванилия и разбита сметана отгоре, вероятно няма да направите добра услуга на фигурата си. Но изследвания установиха, че кофеинът може да помогне за ускоряването на метаболизма. Една или две чаши на ден могат да увеличат скоростта на метаболизма с до 10%.

Намалява умората

Вероятно вече знаете това и също така знаете, че няма заместител на добрия нощен сън. Но това не означава, че кафето не ви съживява, когато имате нужда. Кофеинът е стимулант, който ви кара да се чувствате по-будни и съсредоточени, така че ако се придържате към правилата на умерената консумация, сутрешната чаша кафе е необходимата доза енергия.

Кафето предпазва от Алцхаймер

Учени от университета в Южна Флорида и от университета в Маями установиха, че консумацията на кафе е свързана с намален риск от деменция. Те открили, че възрастните, които пият средно по три чаши кафе на ден, са изложени на по-малък риск от Алцхаймер.

"Не казваме, че умереното пиене на кафе ще защити хората напълно от болестта на Алцхаймер. Но твърдо вярваме, че то може значително да намали този риск или да забави отключването на заболяването", казва авторът на изследването.

Намалява риска от депресия

Кафето е свързано с понижен риск от депресия, особено при жените, ако се пие без подсладители. Изследване, публикувано в Archives of Internal Medicine, установи, че пиенето на четири и повече чаши кафе с кофеин намалява риска от клинична депресия с 20% спрямо пиенето на една или по-малко чаши на седмица.

Кафето може да удължи живота

Учени от Националния онкологичен институт на Великобритания установиха, че възрастните, които пият три и повече чаши кафе на ден, намаляват риска от смърт с 10%. "Ние установихме, че пиенето на кафе е свързано с намаляване на риска от смърт като цяло и на смърт по различни причини. Макар да не можем да заключим, че съществува причинноследствена връзка между пиенето на кафе и намаления риск от смърт, смятаме, че тези резултати дават известна увереност, че пиенето на кафе не се отразява неблагоприятно на здравето", казва авторът на изследването Нийл Фрийдман.

И накрая...пиенето на кафе по празници

Това не е точно полза за здравето, но част от това да сме здрави е да сме щастливи, нали? Вечерите става по-дълги и в зимните дни чаша лате с канела или кафе с мляко и шоколад може да направи всичко наоколо малко по-приятно.