Макар и много жени да избягват хляба заради талията си, той не е причина нито за напълняване, нито за подуване. Това установиха австралийски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Изследването е обхванало 1000 австралийки на възраст от 25 до 65 години, като целта му е била да разбие предразсъдъците, свързани с тази основна храна.
Смятаният някога за здравословен хляб в наши дни има лоша слава заради съдържащите се в него въглехидрати и глутен. Ако хлябът бъде изключен напълно обаче, теглото не се променя.

Шарън Натъли от австралийската агенция по храните и храненето установи, че 43 процента от жените избягват хляба, а 20 процента изпитват чувство на вина, когато не успеят да му устоят.
Повече от половината жени не могат да повярват, че хлябът може да е полезен. Всички обаче го обичат.

Една трета от австралийките купуват по-здравословни варианти на хляба. Много родители ограничават и децата си от страх да не напълнеят.
"Много жени не осъзнават колко полезен е пълнозърнестият хляб и този с нисък гликемичен индекс, както и че безглутеновите диети може да навредят, защото се покачва нивото на кръвната захар", каза Шарън Натъли.

Няма данни от хляба да се напълнява. Големи предишни изследвания са показали, че народи с голяма консумация на пълнозърнести храни са по-малко засегнати от напълняване.

На пазара съществуват много видове хляб. Затова е важно потребителите да бъдат запознати с техните предимства.
За децата, например, са полезни вариантите с омега-3 мастни киселини плюс обичайните фибри и витамин В. Хората със сърдечносъдови проблеми е добре да се насочат към пълнозърнест хляб със семена.

"Хлябът е храна, препоръчвана от националните здравни власти като част от ежедневната здравословна и балансирана диета заради хранителния състав и затова няма причина за чувство на вина", категорична е Шарън Натъли.

Ако водите битка с излишните килограми, трябва да знаете, че според ново проучване най-много се пълнее през есента и зимата. Подгответе се физически и психически.