Случилото се на сцената между нас беше като танц на смъртта, заяви пред Нова телевизия Октай Енимехмедов, който е обвинен в опит за убийство на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Обществото е много разнородно, част от него ме разбра, друга – не. Мога да кажа, че аз съм изпълнил гражданския си дълг, заяви Енимехмедов, който определи неявяването на Доган в съда като "огромен акт на високомерие". "Ако на Доган любимата птица е соколът, на мен е орелът - и двете птици са хищни, но орелът символизира свободата". Случилото се между нас беше танц на смъртта. Имаше вероятност аз да бъда убит", каза още Октай.

"В съда цитирах една мисъл на Нелсън Мандела, с който светът се раздели наскоро и на когото силно симпатизирам: "В една болна страна всяка стъпка към оздравяване е обида за онези, които живеят от болестта й". В този аспект визирах точно политическите партии, които са свързани с бившите комунисти, т.е. ДПС и БСП", каза Октай. Тези две политически партии трябва да поемат своята политическа отговорност пред гражданите, призова Енимехмедов, като пожела искането му да се възприеме като гражданско, а не като политическо. "В момента правителството изцяло се подкрепя от тези две политически партии. Те направиха първата крачка – целунаха се. Но това не е достатъчно. Крайно време е тези две партии да кажат истината – такава, каквато е била през целия преход. И ако е възможно бих искал да се слеят в едно и да се явят на изборите като една политическа сила", каза още Енимехмедов.

Хората от турски етнически произход продължават да гласуват за ДПС, защото търпят и ги е страх, коментира още Октай Енимехмедов. "Страх ги е, защото в отдалечените райони те са зависими от по-висшестоящите, които са обсебили институциите там, зависими са от тях. Самата партия управлява със страх, че те са тези които колят и бесят". Енимехмедов смята още, че обвинението, което му е повдигнато – за опит за убийство, обслужва изцяло интересите на ДПС.