Прочутият в цял свят вокален ансамбъл „Мистерията на българските гласове”  с диригент професор Дора Христова се завърна от изключително успешно турне в Китай. Певиците взеха участие в първия международен фестивал „Пътят на коприната”, състоял се в град Сиан. Това лято внушителна група от китайски мениджъри посети България за да подбере представителни групи от музиканти, които да гастролират в Китай. Сред първите избрани да посетят страната са певиците от хор „Мистерията на българските гласове”. Специалистите били впечатлени от невероятната сила и красота на старинното българско фолклорно пеене. Двата концерта на „Мистерията” се състояха в голямата нова концертна зала на Музикалната академия в Сиан.

В края на лятото певиците от „Мистерията” записаха песента „Тъмен облак” по текст на Христо Ботев за новия албум на американския композитор Кристофър Тин „Капката, която побира морето”. Музиката е по мотиви от български народни песни. В записа участва и Кралски филхармоничен оркестър - Лондон. Кристофър Тин пише предимно филмова музика и е носител на две награди „Грами”. Той често слушал албумите на хора  и предпочел именно „Мистерията на българските гласове” за новия си проект.

Преди турнето в Китай, певиците от хора записаха част от музиката за новата мащабна филмова продукция „Пътят към Голгота”. Музиката е на композитора Дейвид Холдън, който пристигна в София специално за записите.