Знеполският епископ Йоан е новият Варненски и Великопреславски митрополит.

Знеполският епископ Йоан получи 9 гласа, а другият кандидат Мелнишки епископ Серафим - 3 гласа. Вчера Светият синод се произнесе, че Вторият епархийски избор от 15 декември е преминал съгласно разпоредбите на устава на Българската православна църква и каноните на църквата. До него се стигна след като първият беше касиран заради съмнения за манипулиран вот и редица протести срещу излъчените епископ Борис и епископ Игнатий. Тогава Епископ Йоан получи 22 гласа, а епископ Серафим - 19 гласа.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил се удави на 9 юли 2013 г. сутринта в морето край местността Траката във Варна. Тялото му било забелязано във водата, в близост до буната на рибарското селище от жена, която ходила да плува всяка сутрин на същото място. Кирил бил с шнорхел и с маска. Причината за смъртта на митрополит Кирил е удавяне и по-точно от хипотермия – гмурнал се на дълбочина със силно студено течение.

-----

Знеполски епископ Йоан (Иво Михов Иванов)

Роден на 13 февруари 1969 г. в Ямбол. Завършва средното си образование в родния си град. От 1991 до 1993 г. учи в паралелния двугодишен курс на Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски". След това завършва Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". По-късно специализира в Московската духовна академия "Св. Сергий Радонежки" и защитава кандидатска дисертация в на тема "Учение о покаянии по творениям св. Тихона Задонского". Получената от него научна степен "кандидат на богословието" се равнява у нас на "доктор на богословието".

На 1 юли 1998 г. постъпва като послушник в Кокалянския манастир "Св. Архангел Михаил" с духовен старец игумена на манастира архимандрит Назарий, който почина през 2011 г. Там е постриган за монах на 6 ноември 1998 г. от Макариополски епископ Гавриил (тогава викарий на Софийския митрополит, а днес Ловчански митрополит), а под мантия го води духовният му старец архим. Назарий. На 24.4.1999 г. е възведен в йеродяконски чин от Макариополски еп. Гавриил в манастира "Св. Петка" в с. Клисура, община Банкя, София, а на 26.4.1999 г. е ръкоположен в йеромонашески чин в столичния катедрален храм "Св. Неделя" отново от еп. Гавриил. От 1 април 2002 г. приема назначение за протосингел на Софийска митрополия. На 28 април 2002 г. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим го въздига в архимандритско достойнство в столичния храм "Св. Седмочисленици". На 18 март 2007 г. по решение на Светия Синод е хиротонисан за епископ с титлата Знеполски в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и поема поста викарий на Софийския митрополит. От тогава е пръв помощник на патриарх Максим, а сега и на патриарх Неофит, в качеството им на Софийски митрополит в управлението на епархията.