Надпис върху съд на гръцки език от XII-XIII век разкрива име на жител на Перперикон от средновековния период. "Господи, помагай на Вероника" е написал грънчар и това късче се е запазило, за да разкрие векове по-късно името на жена и да остави в тайна една история.

На пресконференция в БТА проф. Николай Овчаров отбеляза, че този надпис, макар и кратък, освен че е любопитен, е и важен заради факта, че от този период има малко надписи от Перперикон.

От този период - XIV век е името на дама от Перперикон, наречена Кали или "хубавата", спомената в документи от Венецианските архиви като една от робините, продадени след превземането на българските земи.
Сред находките, показани от проф. Овчаров са бронзови гривни, апликации, коланни токи, бронзова закопчалка от книга от античността и от средновековието.
От IV-V век е апликация на конска глава, сребърна монета на цар Иван-Александър с изключително качество от около 1340 година.
Открит е и кръст, който, според проф. Овчаров, илюстрира последна, драматична страница от историята на Перперикон - обсадата и превземането му от османците през 1361-62 г.

При разкопките тази година се разкриват серия от представителни сгради в източната част на акропола, отварят се големи сгради от III-V век от късноримската епоха.
Открит е също мавзолеят на османски военачалник, погребан заедно с неговия кон, убит ритуално.
Професорът отбеляза, че тази година разкопките са започнали късно - на 4 август и това се е отразило негативно на проучването.
Към малката за Перперикон сума от 72 хил. лв., която е отпусната при предишното правителство, сега са гласувани още 80 хил. лв., каза професорът.
Той добави че са получили частична подкрепа от община Кърджали и сега се правят мащабни разкопки. Вероятно ще се работи до началото на ноември, като на обекта има повече от 80 човека.

Проф. Николай Овчаров каза още, че Перперикон ще остане в автентичния си вид за туристите.
Проектът на стойност 4 млн. лв. не включва издигане на крепостни стени, а само изграждане на инфраструктура - стълбища, алеи, пътеки, през които се преминава над храмове, тъй като скалният град е изключително трудно достъпен за потокът от над 200 хил. туристи на година.
Само за трите почивни дни през септември Перперикон е бил посетен от повече от 6000 души, похвали се проф. Овчаров.