За Ивайло Захариев истинският екшън не е в "Под прикритие", а с малкия Филип вкъщи. Дребосъчето е в период на повишена пакостна активност, а това ще е първата му Коледа - Фицата се появи на бял свят през февруари. Родителите му са ревностни християни и посрещат празниците по всички правила на сърцето, духа и морала.

Ясно е, че малкият Филип няма да схване същината на празника, но по-важно е, че ще бъде подобаващо издокаран в специално коледно костюмче - за радост на бабите, прабабите и дядовците. Под елхата ще го чакат практични подаръци. "Предупредили сме всички, че не искаме играчки и ненужни дрънкулки. Раздали сме списък с неща, от които има нужда, и се надяваме никой да не кривне от правия път", шеговито разказва майка му Миряна.

Ивайло споделя, че още не са решили дали да поддържат версията с Дядо Коледа. "Няма постигнат консенсус в родителското тяло. Нашият свят е достатъчно интересен, че да му добавяме измислици. Бих искал да науча Филип

да бъде любопитен

и да открива възможностите". Нежната му половинка обаче е на друго мнение: "Аз пък смятам, че няма лошо да развива фантазията си, като вярва в същества, които не съществуват. Дядо Коледа притежава способности, които обикновените хора нямат. Това помага на децата да мислят извън рамките и ограниченията". "Затова по-скоро бих му говорил за свръхестествената сила на Бог да прави чудеса", веднага допълва Иво.

Филип сега е особено радостен, защото открива света - държи се за мебелите и ходи навсякъде. Събаря всичко, до което се докопа. "Тази сутрин ми разля кафето - цялото! Бях много нещастна", смее се Миряна. "Голяма фурия е. Отваря шкафове, вади кутии. За 15 минути разпилява всичко по земята и започва да рови из произведението си. Прибираме набързо и всичко започва отначало. Издава смешни срички, които забавляват всички", включва се Ивайло.
Какво мислят за търговския триумф по Коледа хора като тях, които не крият, че вярват в Бог. "Никак не харесвам името Коледа - то езическо, идва от "коля", от ритуалното клане на прасе. Това напълно отнема смисъла на християнския празник и го превръща в поредния повод да се наядем и напием". Миряна разказва: "Онзи ден приятел беше написал във Фейсбук, че всички българи добре знаят разликата между Коледа и Великден - на първия ядем прасе, а на втория - агне. Ще сме по-щастливи, ако разбираме по-добре същността на Рождество и Възкресение. Коледа е денят, в който празнуваме рождението на Спасителя - Исус Христос.

Бог дава на света единствения си син

по възможно най-чудотворния начин - чрез Девицата. Това е надеждата, която идва за света, уверението, че грехът и смъртта могат да бъдат победени".

"Защо Исус идва на земята е дълъг въпрос, но ще опитам да отговоря кратко. В битката с изкушенията и греха всички ние често по човешки се проваляме. Ето затова имаме нужда от спасител. Исус идва да победи всеки наш враг и да изцели всяка наша болка. Днес и сега. Достатъчно е само да Му повярваме. Исус идва да отмахне тъгата ни и да ни даде причини за радост, една от които е тази безусловна любов".

По Коледа не всеки е в настроение, а и се случва някой да не може да повярва, че чудеса ще се случат. "Никой не може да заслужи Божията любов с действия или бездействие. Тя ни се полага, Бог ни я дава, без да иска нещо в замяна. Бих насърчила всеки да потърси милостта и любовта му", убедена е Миряна.
Семейството ще бъде с близките си по празниците, за да споделят радостта. "Виж, не само по Коледа стават чудеса!", казва актьорът. "За наша голяма радост това се случва и в останалите дни от годината. В момента се сещам как веднъж след молитва болките в сецнатия ми кръст изчезнаха.

С очите си видях чудо

Човек, пристрастен към наркотиците, намразил целия свят, включително и себе си заради провалените си мечти, повярва в Бог на сбирките ни и започна да открива смисъл за живот и причина да се бори", връща лентата той. Иво отдавна помага на наркозависими да се преборят с порока си в служение "Изход".

За героя си в "Под прикритие" е категоричен: "Марто е поставен в нова ситуация и трябва бързо да влиза във форма, понеже мафиотите, които гони, не спират с техните схеми. Но сред тях открива приятел, човек, с когото става комбина. Екшънът в новия сезон ще се развие до краен предел и така дано да зарадваме зрителите".