Образувано е досъдебно производство за печатане на фалшиви бюлетини на територията на МВР- Хасково. Това заяви на заседание на Гражданския борд за честни избори Илона Кръстенякова от Върховна касационна прокуратура, предаде репортер на БГНЕС.

Става ясно, че към 26 септември за нарушения на избирателни права в цялата страна от всички апелативни прокуратури са образувани 81 преписки по различни сигнали на граждани и институции за нарушаване на изборните правила. От тях са образувани 16 досъдебни производства за престъпления от общ характер срещу избирателните права на гражданите.

Едното производство от 16-те производства е за отпечатване на фалшивите бюлетини. Друго е за активен подкуп чрез насилие или измама, който пречи на някого да осъществи активното си избирателно право, 4 досъдебни производства са образувани за предлагане или даване на някой имотна облага, с цел склоняване към гласуване за някоя партия, коалиция или кандидат. 9 от досъдебните производства са за организиране, предлагане или даване на някого на имотна облага с цел склоняване към упражняване на избирателното си прави в полза на партия, коалиция или кандидат. По думите на Кръстенякова става ясно, че 7 от 9-те производства за имотна облага с цел гласуване са от Апелативна прокуратура-Бургас, а 2 са за Апелативна прокуратура-Пловдив.

Георги Арабаджиев от Криминална полиция информира, че има досъдебно производство за лицата нахлули в ЦИК. Той обясни, че засега в страната не са установени нарушения при преференциалния вот. За разлика от него, при корпоративния вот има неправомерна дейност, акцентирана най-вече върху фирмите за чистота. Гражданите, които работят във фирмите за чистота, са най-политически ненасочени и там има опити за купуване на гласове.