Създаването на устройство, което прави човек невидим, е мечта на научнофантастичните творби от десетилетия. За момента обаче няма реално функционираща "шапка невидимка".

Учени от Univerisity of Rochester работят по подобно устройство, което може да прави обекти невидми. По-впечатляващото в случая е, че то разчита на най-обикновени оптични лещи, а не на сложни технологии като оптични влакна или изменящи светлината материали, с които обектът да се покрие.

В случая той просто се поставя между лещите и "изчезва" от полезрението. Това обаче е валидно само, ако ъгълът на наблюдение е по-голям от 15 градуса. При гледане на обекта централно, той ще е видим.

Целта на учените е да намерят по-лесен начин за създаване на устройства за невидимост. Чрез лещите светлината се изкривява така, че да "заобиколи" обекта, казва Джон Хоуел, един от хората зад проекта.

Използват се общо четири стандартни лещи. Устройството може да се оразмерява до всякакви размери, до които е възможно да се произведат лещи. Учените споделят и че това е първото подобно устройство, което запазва невидимостта на обекта и при промяна на ъгъла на наблюдение.

Пред онлайн изданието Phys.org специалистите споделят още, че разработката им може да се използва и за разкриване на "скрити" обекти. Например да се избегнат слепите точки при автомобилните огледала. За сега разработката е в доста начална фаза и подобни цели са доста далеч. Концепцията обаче е налице.