Нова по-голяма бежанска вълна се наблюдава в България, съобщи зам.-председателят на Държавната агенция за бежанците Васил Върбанов.
През последните месеци притокът на бежанци, които се приемат в териториалните центрове, е нараснал значително, съобщи Върбанов на пресконференция за проекта "Заедно в Европа".
"Ако през юни са били 645 души месечно, през септември до този момент са регистрирани 1088,
като има още около 100, които все още не са вписани", посочи експертът.
Макар да има повече места - за разлика от миналата година, когато в центровете е имало 1130 места, вече са над 6000, проблемът сега е, че балансът е нарушен, заяви Върбанов.
По думите му, ако в началото на месеца колкото души са влизали, толкова са излизали със статут или по собствено желание, сега броят на тези, които влизат, е много по-голям. Той добави, че разликата е поне 1000 души. Според него проблем е и това, че
след като получат статут, бежанците няма къде да отидат и по-голямата част от тях желаят да останат в центровете.
В момента от 3045 в териториалните центрове, 350 са със статут, посочи той. Ако притокът продължи с тези темпове, до края на годината може да бъдат запълнени всички места в центровете, смята Върбанов.
Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Асен Ангелов посочи, че към момента 36 души със статут на бежанец и с хуманитарен статут са регистрирани в бюрата по труда. От началото на годината на 48 души са получили съдействие да започнат работа.
Според Ангелов сред обективните фактори за малкия брой търсещи работа у нас бежанци е слабото познаване български език и документни проблеми, а субективният - мотивацията. По-големият процент от лицата, с които сме имали директен контакт, не са мотивирани или изцяло нямат желание да започнат работа в България.
По данни на Държавната агенция за бежанците към 30 юли т.г. в центровете за временно настаняване на бежанците са настанени 1881 души, което е 41% от капацитета им. Според справката
най-много са бежанците в Харманли - 893, най-малко в село Баня - 43.
По проекта "Заедно в Европа" ще се състоят информационни дни в центъра в кв. "Овча купел" в София и кръгла маса през ноември.