Канадски джихадист, за който се смяташе до сега, че е мъртъв, се появи отново в мрежата и обяви, че „Ислямска държава“ вече е готова да удари САЩ във всеки един момент. 21-годишният Фарах Мохамед Ширдон, бивш служител в кино в Калгари, заяви за „Вайс нюз“ миналата седмица, че „много негови братя се мобилизират точно в момента на Запад в името на Аллах“.
Ширдон, който бе обявен за мъртъв в репортажи през август, заяви, че крайната цел на екстремистите от „Ислямска държава“ е да развеят знамето си върху покрива на Белия дом. „С помощта на Аллах, скоро ще извършим атентати в Ню Йорк. Мобилизираме се за брилянтна атака, мой приятелю“, казва Ширдон.

Интервюто е направено на 23 септември чрез интернет, след като „Вайс“ е успяло да проследи терориста чрез социалните мрежи. „Познавам толкова много хора, хиляди, които живеят на Запад и са готови още сега да направят операция на ваша земя“, казва той от ирак.

Предполага се, че Ширдон, канадец със сомалийски корени, е пътувал до Близкия изток, където се е присъединил към редиците на „Ислямска държава“. Във видео в мрежата той изгаря паспорта си. „Това е послание за Канада и всички американски тирани. Скоро идваме при вас, за да ви унищожим с разрешението на всевишния Аллах“, казва той на кадрите.

В интервюто Ширдон казва още, че единствено неговите убеждения са причината той да се присъедини към „Ислямска държава“, и че никой не му е повлиял за това решение. „Никой не ме е вербувал. Сам се реших, отворих един вестник, четох от Корана. Беше лесно“, пояснява той.

Ширдон казва, че постоянно се намира под атаките на коалицията. „Щом атакувате един от нас, вие атакувате всички нас. Ще спрем, когато обезглавим всички неверници и превърнем децата им в наши роби“, каза още той.