Ако трябва да се покрият всички дефицити в енергийния сектор, цената на тока може да скочи с 50%. Съмняваме се, че това ще стане. С увеличението на цената на електричеството състоянието на НЕК няма да се подобри, но има механизми, за да бъде оздравена компанията. Това обяви шефката на ДКЕВР Светла Тодорова пред bTV.
Тя добави, че не приема случката, при която се хвърлиха яйца срещу ръководството на държавната комисия, да е насочена срещу нея. „Не е приятно, но който и да беше на мое място, щеше да е същото. Темата е чувствителна, но начинът на разговор трябва да е различен”, обясни тя.

Тодорова смята, че цената на тока ще се увеличи само с 10%, както е решили комисията. Увеличението е заложено от 1 октомври. „Предложението за 10% бе трудно за комисията и в този размер, но смятаме, че социално може да бъде понесен. Ако трябва да се покрият всички дефицити в енергийния сектор, цената на тока може да скочи с 50%”, добави шефката на ДКЕВР.

Тодорова каза още, че проблемите в сектора са натрупани с години и потвърди, че преди ДКЕВР е взимала решения под политически натиск.