Грипна епидемия ще има. Тя обикновено започва със заболяванията, характерни за края на октомври и завършва със затварянето на прозорците. Това заяви пред Нова телевизия проф. Тодор Кандарджиев, зам.-директор на Националния център за заразни и паразитни болести.
„Пикът на грипа се очаква в края на януари. Обикновено симптоматиката е ларингит, кашлица. След вирусните инфекции на горните дихателни пътища може да настъпи усложнение. И тогава да се вземе антибиотик. Но във вирусната фаза антибиотикът не е нужен“, посочи д-р Кантарджиев.

Той посочи, че нормалният здрав човек около 5 пъти годишно боледува от някаква вирусна инфекция. През лятото – стомашна, през зимата – на горните дихателни пътища.

„Засилвайки имунната система, не бива да прекаляваме с имуностимулаторите. Трябва да се храним правилно, да се ядат плодове и да приемаме достатъчно витамини, но в умерени количества“, подчерта Кандарджиев.

„Преди години, това в рамките на шегата, пневмонията се е лекувала с алкохол. Сега я лекуваме с антибиотици“, каза известният вирусолог.

Той препоръча хората да се ваксинират. „Ако не кихат и не кашлят, сега е моментът“, заяви Тодор Кандарджиев.