През тази година институциите не се научиха да водят диалог с гражданите. Целият морал на управление трябва да се реформира и да започнем да спазваме законите си, заяви пред Дарик радио националният омбудсман Константин Пенчев.

"Очевидно целият модел на управление трябва да се реформира и както казват гражданите - повече справедливост. Едва ли можем да чакаме революции и въоръжени сблъсъци, не дай си Боже, но протести ще има. Хората се осъзнаха и протести ще има и при това правителство, и при следващото", заяви омбудсманът. Според Пенчев няма нужда да се сменя моделът на управление на страната - парламентарната република е нещо добро, но хората искали демокрацията да се упражнява така, както трябва във всяка една нормална държава.

"Да има откритост и прозрачност и да се знае, че когато един е избран за министър-председател, той е този, който стои начело на правителството и взима съдбоносните решения, а не някой друг зад гърба му. Хората това искат да знаят. Парламентът, който е избран, депутатите ли гласуват законите или някой им казва как да натиснат копчетата. Това са въпроси, които вече си задаваме 24 години.

Пенчев каза, че когато той е бил депутат, е имало партийни решения как да се гласува. "Аз не искам да кажа, че всеки депутат трябва да гласува каквото му дойде, защото в края на краищата ти влизаш с една политическа сила и от една партия и коалиция. Теб очевидно са те избрали за идеите и за програмата на тази партия или коалиция", допълни той.

Според Константин Пенчев трябва да има промени в начина, по който се провеждат изборите, за да се осигури по-голяма равнопоставеност на кандидатите. Това обаче не означава да има "денонощно" изборни хроники по националната телевизия, какъвто опит има страната ни, а да се намери баланс.

Пенчев отказа да коментира въвеждането на новата 20% такса върху вятърните и слънчевите централи, като обясни, че той може да сезира институциите единствено, когато са засегнати правата на гражданите. Омбудсманът се въздържа и от становище за удължаването на мораториума върху продажбата на земя на чужденци, но коментира проблемите, пред които се изправят част от хората, собственици на земя.

"Един много голям проблем на българите, че те са експлоатирани от арендаторите, които са монополисти и правата на собствениците на земя не са защитени. До ден днешен по този въпрос нищо не е направено. Това са проблеми, които са също толкова сериозни, защото става въпрос за парченцето земя на всеки българин. Едва ли всеки българин ще тръгне да си продава парченцето на германеца. Тук става дума, че всеки българин, който не си обработва земята, не си струва да бъде измамен или ощетен от арендаторите. Всички знаем, че европейският договор е един и щом ние можем да купуваме земя в други държави, очевидно трябва да отвърнем с реципрочност. Друг е въпросът, че може да има други законодателни цедки, които да не позволяват безконтролно купуване на земя", каза още Пенчев.

Относно проблема с бежанците Константин Пенчев заяви, че държавата е хваната "неподготвена", въпреки че от много време е имало сигнали, че до този проблем неминуемо ще се стигне.